Waldemar Drewsen

http://omeka.deichman.no/files/import/20090044.jpg

Metadata

Tittel

Waldemar Drewsen

Beskrivelse

Brukesier (papirfabrikant) Waldemar Drewsen var opprinnelig dansk. Han eide Bentse Bruk og bodde i Sandakerveien 33. Han eide gården Midtodden i 1870- og 1880-årene. Denne hadde han kjøpt av Iver Bredo Olsen på Vestre Grefsen gård og benyttet som ”Jaktslott” med meget stor gjestfrihet. Drewsen døde i 1892.
Vi har også fått en historie fra Skotfoss der Drewsen eide et tresliperi:
-Karl Jonassen forteller:
"Ja, det er lenge siden jeg kom hit til Skotfoss nå. Det var i 1885, jeg fulgte med far hit fra Bamble gruver. Far hadde tatt på seg noe sprengningsarbeid for Drewsen, som hadde et sliperi her den gang, og så ble jeg med.
Drewsen var dansk. Det var en stor morsk kar, han hadde vært med i krigen visstnok. Da vi var ferdig med sprengningsarbeidet begynte jeg i sliperiet hos Drewsen, og var der til 1890.
En liten episode fra denne tiden må jeg fortelle. Det arbeidet mange jenter i sliperiet, og så var vi blitt enige om å forlange at jentene skulle ha samme betaling som oss. En som het Østensen ble valgt til å forhandle med Drewsen. Ja, ha. Østensen gikk så opp til Drewsen, og vi andre sto spent og ventet på hvordan det ville gå. Å jo, jeg skal si det ble liv. Opp fløy døra hos Drewsen, og ut kom Østensen, og i hælene på han Drewsen med en svær stokk hevet til slag. Ja, ja ler Jonassen, det var den tids måte å avgjøre tvistigheter på."

Dato

Identifikator

20090044

Sted

Bydel

Fargeinfo

Svart/hvitt

Publikasjon

Kjelsås Vels 25 års beretning

Giver

Holstad, Per Anders

Informant

Geiran, Finn
Odd Grønli, Skotfoss Historielag

Rettighetshaver

Historielaget Grefsen - Kjelsås - Nydalen

Registreringsdato

2006-04-05