Lillojordene og nedre del av Nydalen ca.1895.

http://omeka.deichman.no/files/import/20040159.jpg

Metadata

Tittel

Lillojordene og nedre del av Nydalen ca.1895.

Beskrivelse

Bildet er tatt på vestsiden av Akerselva. Til venstre ser vi den bukten av elva som ble kalt Håkonsjøen, senere gjenfylt da elveløpet ble rettet ut. Den ruvende mursteinsbygningen midt i bildet er Bjørsheim, tidligere seilduksfabrikk, bøttefabrikk og tresliperi. Fra 1898 brukt til trådstiftproduksjon i Spigerverkets navn. Til venstre bak Håkonsjøen ser vi Nedre Bakke gård og ovenfor til venstre de to direktørboligene for henholdsvis Ellendalens Spinderi og Nydalens Compagnie. Rett over Bjørsheim ligger Gullhaug, direktørboligen til Spigerverket. I venstre del av bildet opp mot skogholtet ligger arbeiderbebyggelsen i Tverrveien og Skolebakken.
Man ser også godt Store og Lille Kronborg og Thorstensengården til høyre for Nydalens kapell og bebyggelsen rundt "Dampen". I høyre halvdel oppover Lillojordene ser vi Bråtangårdene. Grefsen skole og Grefsen kapell er ennå ikke bygget, men vi ser husmannsplassen Grefsenstua oppe på morenekanten. Der bodde Johan Jensen. Han var oldefaren til Odd Fløymo (Jensen) .
Gjøvikbanen (Grefsen-Røykenvikbanen) er under bygging. Vi kan ane traséen foran Bråtengårdene, samt jernbanebro under bygging nederst i Skolebakken.
BildeID 20020034 viser ett bilde med et annet ståsted fra samme område og periode.

Dato

Identifikator

20040159

Avbildet korporasjon

Nydalen

Sted

Bydel

Fargeinfo

Svart/hvitt

Publikasjon

Historielagets jubileumskalender 2004, januar måned

Giver

Vaagbø, Mie

Informant

Cederbrand, Olle

Rettighetshaver

Historielaget Grefsen - Kjelsås - Nydalen

Registreringsdato

2006-04-05